Praktijk voor Natuurgeneeskundige Kinesiologie

Dorn methode

 

 

De Dorn therapie  is een zachte, uit Duitsland afkomstige  wervel- en gewrichtsbehandeling die gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dorn therapie is geschikt voor mensen die te maken hebben met rugklachten of ischiasproblemen. Het is een eenvoudige, maar zeer doeltreffende methode.

 

Beenlengteverschil

De basis van de Dorn therapie is de correctie van het beenlengteverschil. Vrijwel iedereen heeft een beenlengteverschil. We hebben wel even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk van lengte zijn, dan staat ook het bekken scheef en ontstaat er bekkenscheefstand. Dit leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen, [daarop staat de wervelkolom] en veel chronische problemen: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten. 
 
Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup- en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet korter gemaakt worden. Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden.

De oorzaken van beenlengteverschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, met daar omheen  spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht  “getrokken”, met als gevolg dat er mogelijk beenlengteverschil ontstaat. Om dit te corrigeren zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been “korter”  maken en dat werkt.

 

De wervels

Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom.

Alle wervels worden nu gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plek gedrukt. De cliënt moet dan voor de borstwervels met beide armen pendelen en voor de lendenwervels met het tegenoverliggende been pendelen, waardoor er in de musculatuur beweging ontstaat. Zo glijdt de wervel weer in de goede positie.

Staan alle wervels op hun meest ideale positie, dan ziet de ruggenwervel er uit als een parelketting. Heb je een afwijkende wervel gevonden, dan worden de spieren met Johannesolie gemasseerd, zodat er ontspanning optreedt. Dan oefent de therapeut bij het uitademen van de patiënt gericht druk uit op de wervel uitsteeksels en voelt met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven toe.

 

Breuss massage

De behandeling van de wervelkolom kan eventueel worden afgesloten met een zachte massage: de Breuss massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Johannesolie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen.

 

Na de behandeling

Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden.
 Er kan gedurende 1 tot 2 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand. 
Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen  Het is van belang om thuis simpele oefeningen te doen, om de benen op gelijke lengte te behouden.